In november 1997 werd Kempens Landschap - toen nog ‘Stichting Kempens Landschap’ geheten - boven de doopvont gehouden door het provinciebestuur van Antwerpen en een 40-tal Kempense gemeentebesturen.
Een unieke benadering
Kempens Landschap is geen natuur- of monumentenvereniging; het is een landschapsvereniging. Gedeputeerde, en tevens covoorzitter van Kempens Landschap, Peter Bellens verwoordt het zo: “Kempens Landschap benadert het landschap in zijn geheel. Zo steunt de werking van Kempens Landschap op vier pijlers: erfgoed, natuur, open ruimte en zachte recreatie. Die benadering is uniek voor Vlaanderen. Als provincie zijn we dan ook trots dat we mee aan de wieg hebben gestaan van Kempens Landschap.”
Dat die aanpak zijn vruchten afwerpt, mag blijken uit de sterke groei van de vereniging. Ondertussen heeft ze 850 ha in bezit en zijn maar liefst 55 gemeenten volwaardig partner.
Bovendien is Kempens Landschap sinds enkele jaren meer dan alleen een verwervende instantie. De vereniging stelt haar expertise ook ter beschikking aan gemeenten die kampen met complexe landschappelijke dossiers. Denken we maar aan de opwaardering van de dorpskern van Gestel en de restauratie en herbestemming van de Grote Boerderij in Merksplas-kolonie.
Veel gedaan, nog veel te doen
“Onze 15de verjaardag betekent niet dat we op onze lauweren gaan rusten. Integendeel de uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan zijn groot. Complexe dossiers zoals het behoud en de herbestemming van adellijke en religieuze landgoederen, militair erfgoed en het molenerfgoed komen steeds vaker tot bij Kempens Landschap. Maar dat is goed want dat betekent dat we op de juiste manier bezig zijn en dat onze aanpak werkt.“, sluit gedeputeerde, en tevens covoorzitter van Kempens Landschap, Inga Verhaert af.